Suudi Aramco, fosil yakıtlar ‘önemli’ olduğundan rekor kar bildirdi

Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Suudi Aramco, geçen yıl Pazar günü 161,1 milyar dolar net gelir bildirdi – 2021’e göre yüzde 47 artış ve Aramco’nun 2019’da yerel Tadawul borsasında hisse arz etmeye başlamasından bu yana rekor.

Aramco, hisselerinin tamamına sahip olan Suudi hükümeti için büyük miktarlarda para üretiyor.

Dünyanın en büyük petrol şirketi olan Saudi Aramco, son dönemdeki enerji şirketleri arasında rekor kar açıkladı. İklim değişikliği ile ilgili endişelere rağmen petrolüne yönelik küresel talebin güçlü kalacağına bahse giriyor. Şimdiye kadar, bu zorluklar işe yaradı.

Şirketin CEO’su Amin H., “Petrol ve gazın yakın gelecekte elzem olmasını bekliyoruz” dedi. Nasır yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Aramco, gelir artışını yansıtarak dördüncü çeyrek temettüsünü bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 19.5 milyar dolara çıkaracağını söyledi. 2022 için toplam temettü yaklaşık 76 milyar dolar.

ExxonMobil, Chevron ve Shell’in tümü rekor kârlar bildirdi ve Suudi Aramco da bir istisna değildi. Uluslararası ölçüt olan Brent tipi ham petrolün ortalama fiyatı 2022’de varil başına 100 doların üzerinde olacak ve bu da bir önceki yıla göre daha yüksek karları yansıtıyor.

Suudi Aramco ayrıca dizel ve benzin gibi rafine ürünlerde daha yüksek kar elde etti.

Rusya’nın henüz gerçekleşmemiş petrol kıtlığı korkularını körükleyen Ukrayna’daki savaşı ve küresel ekonominin büyük bir kısmı pandemiden kurtulurken artan enerji talebi de dahil olmak üzere, geçen yıl petrol fiyatlarının yükselmesine çeşitli faktörler katkıda bulundu.

Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki bir grup petrol üreticisi olan OPEC Plus da üretimi kısarak petrol fiyatlarının güçlü kalmasına yardımcı oldu. Brent ham petrolü şu anda varil başına 83 dolardan satılıyor.

Bazı büyük Batılı petrol şirketleri, özellikle hükümetlerin elektrikli arabaları ve karbon emisyonlarını azaltmanın diğer yollarını teşvik etmesi ve Aramco’nun rekor miktarda harcama yapması nedeniyle, yeni fosil yakıt yatırımlarına ölçülü bir yaklaşım benimsedi. Geçen yıl, ağırlıklı olarak petrol ve doğal gaz üretimine yapılan yatırımlar olmak üzere sermaye harcamalarına yaptığı harcama yüzde 18 artarak 37.6 milyar dolara ulaştı.

READ  DSÖ, Çin'de H3N8 kuş gribinden ilk ölümü bildirdi | Kuş gribi

Yeterince yatırım yapılmaması, gelecekte petrol kıtlığına ve daha yüksek fiyatlara yol açacaktır, Sayın Başkan. Nasır yine uyardı. “Daha yüksek enerji fiyatlarına katkıda bulunmak da dahil olmak üzere, sektörümüze yetersiz yatırımın riskleri gerçektir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir