Seattle, kast ayrımcılığını yasakladı, bunu yapan ilk ABD şehri

Yorum

Salı günü Seattle Şehir Meclisi, bir ABD şehrinin bu tür ilk hamlesi olan ırka dayalı ayrımcılığı yasaklamak için oy kullandı. Tedbir, engellilik, din ve cinsiyet yönelimine dayalı ayrımcılığın yasaklanmasını içeren şehrin ayrımcılıkla mücadele yasalarına korunan bir kategori olarak kastı ekliyor.

Yasayı getiren sosyalist konsey üyesi Kshama Sawant, hareketin “kast ayrımcılığına karşı tarihi, ülkedeki ilk yasağı kazandığını” tweetledi. “Şimdi bu başarıyı ülke geneline yaymak için bir hareket inşa etmemiz gerekiyor.”

Kast sistemi, bir kişinin toplumdaki konumunu doğuştan belirleyen hiyerarşik bir sosyal sistemdir. Kökleri Hinduizme dayanmaktadır, ancak daha sonra Güney Asya’daki diğer dinlere yayılmıştır. Dalitler veya “dokunulmazlar” olarak bilinen Güney Asya saflarındaki en düşük kasta karşı “dokunulmazlık” veya ayrımcılık uygulaması, onlarca yıl önce Hindistan’da yasaklanmıştı. Topluluktan Amerika’ya ve başka yerlere.

Hindistan’ın mühendisleri Silikon Vadisi’nde başarılı oldular. Kast sistemi de öyle.

Belediye meclisine göre Washington eyaleti, çoğu Büyük Seattle bölgesinden olmak üzere 150.000’den fazla Güney Asyalıya ev sahipliği yapıyor.

ABD merkezli bazı aktivistler, Güney Asyalıların işyerlerinde ve eğitim kurumlarında kast temelli ayrımcılığa maruz kaldığını söylüyor.

Kaliforniya’daki bir Dalit sivil haklar grubu olan Equality Labs’ın yöneticisi Thenmozhi Soundararajan, “Bu ulusal bir sorun” dedi ve örgütünün “kast ayrımcılığına, zorbalığa ve tacize, cinsel tacize, misillemeye ve İşyerinde işten çıkarmalar.”

Hindu Amerikan Vakfı, kast temelli ayrımcılığa karşı olduğunu söyleyerek Seattle hareketine karşı çıktı, ancak hareketin topluluklarını izole edeceğini savundu.

READ  Webb Teleskobu, Uranüs gezegeninin çarpıcı bir görüntüsünü yakaladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir