Han Yunus sakinleri, İsrail'in çekilmesinin ardından enkaz altında evlerine dönüyor


Han Yunus, Gazze
CNN

İsrail'in askeri saldırısı nedeniyle Han Yunus'taki evlerinden zorla çıkarılan Filistinliler, İsrail güçlerinin geri çekilmesinin ardından az sayıda güney Gazze'ye dönmeye başladı; birçoğu eski mahallelerini terk edilmiş halde buldu.

Bir CNN habercisi tarafından çekilen video görüntüleri, düzinelerce insanın şehrin kalıntılarını araştırdığını, bazılarının yıkılmış binaların üzerinde durduğunu ve bir zamanlar ev olan moloz yığınlarını parçalara ayırdığını gösteriyor.

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın önemli kalesi olarak tanımladığı bölgede aylarca süren şiddetli çatışmaların ardından kara kuvvetlerini Han Yunus'tan çektiğini açıkladı. Bir zamanlar yüz binlerce insana ev sahipliği yapan şehrin büyük bir kısmı buldozerlerle yerle bir edildi ve videoda moloz ve moloz dolu yolların ortasında çerçevelerinden tamamen parçalanmış evler görülüyor.

Geri dönen sakinlerin kurtarabilecekleri birkaç şeyi geri aldığını gösteriyor; Yataklar, halılar, mutfak kapları ve ahşap bloklar. Bazı çocuklar koltukları ve sandalyeleri sırtlarında taşırlar.

Enkazların arasında motosikletine binen bir adam, “Gazze'nin başına gelen de buydu” diyor.

Eski sakinlerin bazıları yürüyerek, bazıları bisikletle, bazıları kamyonetle ve bazıları da eşeklerin sırtında seyahat ediyordu.

Sırtını büyük bir yastığa dayayıp tozlu bir halının üzerinde oturan 12 yaşındaki Aseel, eskiden evinin olduğunu söylediği yerde önündeki moloz yığınını işaret ediyor.

“Oradaydı, yok edildi” diyor.

“Evimiz gitti. Birkaç mobilya almayı başardık [but] Evimizden sadece küçük eşyaları alabildik. Keşke kıyafetlerim olsaydı.

Başka bir Filistinli genç demirhindi ağacı parçaları taşıyor.

“Onları 10 ila 20 şekel arasında satıyorum, böylece asla insanlara ulaşıp yalvarmak zorunda kalmıyorum” diye açıklıyor.

Tamar, ilk döndüğünde evini tanımadığını söylüyor. “Komşularım olmasaydı buranın benim evim olduğunu bilemezdim. Her yer yıkım” diyor.

Tamar yakacak odun taşıyor.

Olay yerindeki binaların, evlerin, işyerlerinin ve camilerin çoğu ciddi hasar gördü ve birçoğu tamamen yerle bir oldu.

READ  Bills'den Tamar Hamlin kendi kendine nefes alıyor ve takım arkadaşlarıyla konuşarak onları Pazar günkü normal sezon finali için destekliyor.

Pazartesi günü Gazze'deki Avrupa Hastanesi, İsrail'in Han Yunus'tan çekilmesinin ardından 46 Filistinlinin cesedinin çıkarıldığını ve çoğunun “yıkılmış binaların enkazı altında ölü bulunduğunu” söyledi.

Hala ayakta duran binalar kurşun delikleri ve topçu hasarı nedeniyle isle kaplı.

Yerde boş mermi kovanları yığınları ve en az bir havan topu kalıntısı yatıyordu.

“Evim tamamen hasar gördü. Eskiden üç katlıydı, şimdi tek kat oldu. Hiçbir anı bırakmadım. Buradaki herkes gibi. Bölgenin eski sakinlerinden biri olan Saad, “Bölgeyi vahşice ve kasıtlı olarak yok ettiler” diyor.

Yaşlı Mahmud Ahmed yıkılmış evinin içinde bir çerçeveye indirgenmiş halde duruyor. Eskiden oda olan alanları işaret ederek eskiden ne olduğunu ve ne kaybettiğini anlatıyor.

“O benim çamaşır makinemdi, yaktılar, İsrailliler. Burada küçük bir oturma alanım vardı, her şey gitmişti. Buzdolabımdı, bardı, kapısı sökülmüş. Burası mutfaktı. Hiçbir şey kalmamıştı.”

İsrail'in kara birliklerini güneydeki Gazze kentinden çekmesinin ardından Han Yunus'taki bir binaya grafiti bırakıldı.  7 Nisan 2024.

Han Yunus'taki sahnelerde İsrail insansız hava araçlarının tepeden sesleri duyulabiliyor ve ara sıra silah sesleri de duyuluyor.

Bir telekomünikasyon şirketinin ofisine benzeyen duvarlara Davud'un yıldızları ve İngilizce yazılmış Arapça karşıtı hakaretler çizilmişti.

Yıkılan bir binanın duvarında Arapça “Gazze Yahudilerindir” yazılı tabela bulunuyor.

Gazze İçişleri Bakanlığı'na göre, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasından önce Gazze'nin ikinci büyük şehri Han Yunus 400.000'den fazla insana ev sahipliği yapıyordu.

Savaşın ilk günlerinde şehir, Gazze'nin kuzeyindeki İsrail askeri operasyonlarından kaçan binlerce Filistinli sivilin sığınağıydı.

Ancak Aralık ayı başında İsrail güçleri Han Yunus'a saldırı başlattığında bölge sakinleri daha güneye sığınmak zorunda kaldı.

7 Nisan 2024'te Gazze'nin Han Yunus kentinde bir binanın içine grafiti bırakıldı.

Bir milyondan fazla Filistinli şu anda, İsrail'in de bir saldırı planladığı güneydeki Refah kentinde çok kötü insani koşullar altında barınıyor.

Artık Han Yunus'a dönebilenler bile pek teselli bulamadılar.

READ  Bu hafta bilinmesi gerekenler

CNN'in görüntülerinde röportaj yapılanlar arasında yıkılmış bir okulun yanında oturan Filistinli genç Abdelkarim de var.

Refah'ta kaldığı süre boyunca, bir daha okula gidemeyeceğini bildiği için zamanını ders çalışarak ve yazarak geçirdiğini söylüyor.

“Şimdi nasıl öğreneceğiz?” O sorar. “Artık hayat yok. Çocukluğumuz gitti. Bizi mahvettiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir