C. Banka Toplantıları Öncesinde Asya Hisse Senetleri

  • Japonya çıkışlı MSCI Asya, 21 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı
  • Merkez bankasının bu hafta faiz artırımından kaçınması bekleniyor.
  • Petrol Çin endişeleriyle yüzde 1 düştü

SİNGAPUR, 12 Haziran (Reuters) – Asya borsaları, yatırımcıların bu hafta Avrupa, Japonya ve ABD’de merkez bankalarının alacağı kararlara hazırlanmasıyla Pazartesi günü temkinli işlemle kapandı. ABD enflasyon verileri de Federal Rezerv’in para politikasını etkileyecektir.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi (.MIAPJ0000PUS), bir önceki seansta bir ayın en yüksek seviyesi olan 521.94’e dokunarak %0.07 artışla 521.24’e yükseldi. Endeks bu ay yüzde 4 yükseldi. Japon Nikkei (.N225) %0,41 yükseldi, Avustralya günü kapattı.

Eurostoxx 50 %0,35, Alman DAX %0,34 ve FTSE %0,40 artışla vadeli işlemler Avrupa hisseleri için daha yüksek bir açılışa işaret etti. S&P 500 için e-mini vadeli işlemleri %0,13 arttı.

Geçen hafta, Avustralya Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası, inatçı ve yapışkan enflasyonu kontrol etmek için faiz oranlarını yükselterek piyasaları şaşkına çevirdi ve merkez bankasının Haziran toplantısında aynı şeyi yapıp güvercin bir duruş sergileyebileceğine dair endişeleri artırdı.

Şehir stratejistleri, merkez bankasının Kanada Bankası gibi diğer merkez bankaları tarafından öğrenilen bir dersle karşı karşıya kalabileceğini söyledi – enflasyonu %2’ye indirmek için daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç var.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar 13-14 Haziran tarihlerinde ABD Federal Rezervi toplandığında %71 olasılıkla fiyatlanıyor.

Citi bir notta, “25 baz puanlık bir zam ile bir ‘atlama’ arasında yakın bir çağrı … TÜFE Salı günü gelsin,” dedi.

Citi, Merkez Bankası’ndan 25 baz puanlık zam bekliyor. Oranlar yüksek olduğunda yapılacak en basit eylem, oranları yükseltmektir.”

Merkez bankasının bu hafta hangi yolu izleyeceği konusunda yatırımcılar arasında şüpheler devam ederken, Perşembe günü toplanacak olan Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımına giderek daha kötü bir duruma geleceğinden eminler.

READ  Justin Verlander, sakatlananlar listesine girerken Marlins'i yendi

Jefferies Avrupa ekonomisti Mohit Kumar, “(ECB başkanı) Lagarde’ın enflasyon cephesinde daha fazlasının yapılması gerektiğini savunarak enflasyon konusunda güvercin bir duruş sergilemesini bekliyoruz” dedi.

ECB’nin faiz oranlarını 25 baz puan artırmasını bekleyen Kumar, “Lagarde’ın, piyasanın şu anda fiyatladığı Temmuz ayından sonra ara vermeye hazır olduğuna dair herhangi bir işaret vermesi pek olası değil” dedi.

Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi (.SSEC) %0,3 düşerken, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi (.HSI) %0,45 düştü. Çin’in Covid-19 sonrası ekonomik toparlanması, zayıf imalat ve ihracatın bu yıl genel görünümü zedelemesi nedeniyle yatırımcıların daha fazla politika teşviki ummasıyla hisse senetleri üzerinde baskı oluşturdu.

Çin’de bu hafta açıklanacak kredi kredisi, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri, Mayıs ayında beklenenden zayıf gelen enflasyonun ardından tahminleri azaltabilir.

Çin Halk Bankası (PBOC) Perşembe günü 200 milyar yuan (28.00 milyar $) değerinde orta vadeli politika kredisini vadelendirecek ve bunların geri ödenme oranına odaklanacak.

Çin’in pandemi sonrası toparlanması nedeniyle yapılacak bir kesinti, ABD ve Çin fiyatları arasındaki farkı genişletebilir ve yuan üzerinde baskı oluşturabilir.

Döviz piyasalarında, ABD para biriminin altı büyük rakibi karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi yüzde 0,087 yükselirken, euro yüzde 0,07 düşerek 1,074 dolardan işlem gördü.

Yen, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Cuma günkü politika toplantısı öncesinde %0,06 düşüşle dolar karşısında 139,44’e geriledi.

BOJ’un bu hafta çok gevşek para politikasını sürdürmesi ve ılımlı bir ekonomik toparlanma tahminini sürdürmesi bekleniyor.

Öte yandan, yatırımcılar yeni bir merkez bankası başkanının atanmasının ardından politika hareketlerine dair işaretler beklerken, Türk lirası dolar karşısında 23,77 ile rekor bir düşüş yaşadı.

ABD ham petrolü %1,33 düşüşle 69,24 dolara, Brent ise %1,3 düşüşle 73,82 dolara geriledi. Hayal kırıklığı yaratan Çin ekonomik verilerinin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısında artan taleple ilgili endişeleri artırmasıyla her iki kriter de geçen hafta ikinci haftalık düşüşlerini gördü.

READ  Hubble görüntüsündeki dambıl şeklindeki bulutsu, yıldız yamyamlığının kanıtını gösterebilir

Spot altının onsu %0,1 düşüşle 1.959,29 dolardan işlem görüyor. ABD altın vadeli işlemleri %0,15 düşüşle ons başına 1.959,30 dolardan işlem gördü.

Jacqueline Wong tarafından kurgu; Kurgu, Simon Cameron-Moore

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir