ABD, Coinbase ve Binance’e açtığı davalarla kripto üzerindeki baskıyı sıkılaştırıyor

NEW YORK, 6 Haziran (Reuters) – ABD’nin en büyük menkul kıymetler düzenleyicisi, Salı günü büyük bir kripto para borsasına karşı iki gün içinde ikinci dava olan kripto para platformu Coinbase’e dava açtı. Büyük ölçüde düzenlemenin dışında işleyen bir pazar.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Pazartesi günü dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’i hedef aldı. SEC, Binance ve CEO’su Changpeng Zhao’yu bir “dolandırıcılık ağı” yürütmekle suçluyor.

Başarılı olursa, davalar kripto pazarını yeniden şekillendirebilir ve SEC’in yıllardır tokenlerin menkul kıymet olmadığını ve SEC tarafından düzenlenmemesi gerektiğini savunan sektör üzerindeki yargı yetkisini başarıyla savunabilir.

Ford O’Brien Lundy’nin bir ortağı olan Kevin O’Brien, “İki durum farklı, ancak örtüşüyor ve aynı yöne işaret ediyor: SEC’in kripto para birimlerini federal menkul kıymetler yasalarının yetkisi altına sokmak için giderek artan agresif kampanyası” dedi. Eski federal savcı, SEC’in daha önce hiç böyle büyük kripto oyuncularını almadığını söyledi.

“SEC her ikisinde de başarılı olursa, kripto para birimi endüstrisi dönüşecektir.”

Manhattan federal mahkemesine yapılan bir şikayette SEC, Coinbase’in yatırımcıları korumak için ifşa gerekliliklerinden kaçınırken en az 2019’dan beri kripto işlemlerinde aracı olarak milyarlarca dolar kazandığını söyledi.

SEC, Coinbase’in Solana, Cardano ve Polygon gibi token’lar da dahil olmak üzere kayıtlı menkul kıymetler olması gereken en az 13 kripto varlığı alıp sattığını söyledi.

Veri şirketi Nansen’in ön tahminlerine göre Coinbase, davanın ardından yaklaşık 1,28 milyar dolarlık net müşteri çıkışı yaşadı. Coinbase ana şirketi Coinbase Global Inc’in (COIN.O) hisseleri, daha önce %20,9’a kadar düştükten sonra 7,10 $ veya %12,1 düşüşle 51,61 $’a geriledi. Bu yıl yüzde 46 arttı.

Coinbase’in genel danışmanı Paul Grewal yaptığı açıklamada, şirketin her zamanki gibi çalışmaya devam edeceğini ve “uygunluk taahhüdü gösterdiğini” söyledi.

READ  Papa Francis, geçirdiği ameliyat sonrası Roma'daki bir hastaneden taburcu edildi.

Oanda kıdemli piyasa analisti Ed Moya, SEC’in “kripto borsaları ile Whac-A-Mole oynuyor gibi göründüğünü” söyledi ve çoğu borsa, düzenleyiciler tarafından hedeflenen blok zinciri protokollerinde çalışan bir dizi token sunduğundan, “görünüşe göre sadece başlangıç.”

Önde gelen kripto para birimi Bitcoin, baskıdan ironik bir şekilde yararlandı.

Binance vakasının ardından yaklaşık üç aylık 25.350 doların altına düşen ilk düşüşün ardından, bitcoin bir önceki günün en yüksek seviyelerini geçerek 2.000 doların üzerine çıktı. 0410 GMT’de 27.000 doların altında işlem görüyordu.

Onda’dan Moya, “SEC, birçok altcoin için hayatı neredeyse imkansız hale getiriyor ve aslında bazı kripto tüccarlarını bitcoin’e geri itiyor” dedi.

Komisyoncu, Borsa Baskısı

Tahviller, emtia gibi diğer varlıkların aksine katı bir şekilde düzenlenir ve yatırımcıları potansiyel riskler hakkında bilgilendirmek için ayrıntılı açıklamalar gerektirir. 1933 tarihli Menkul Kıymetler Yasası, “menkul kıymet” teriminin tanımını özetledi, ancak birçok uzman, bir yatırım ürününün menkul kıymet oluşturduğuna dair iki ABD Yüksek Mahkemesi davasına güveniyor.

SEC Başkanı Gary Gensler, başlangıçta token bonolarının oluşturulmasına ve token ve faiz getiren kripto ürünlerinin satışına odaklanarak kripto piyasası üzerindeki yetkisini uzun süredir savunuyor. Daha yakın zamanlarda, kayıt dışı kripto broker-bayilerini, takas ticaretini ve uzlaşma faaliyetlerini hedef aldı.

Birkaç kripto şirketi, komisyoncular tarafından listelenen menkul kıymetlerin ticaretinde kullanılan bir tür ticaret platformu olan alternatif ticaret sistemleri olarak lisanslanmış olsa da, hiçbir kripto platformu tam teşekküllü bir borsa olarak işlev görmez. SEC, bu yıl Beaxy Digital ve Bittrex Global’e borsa, takas odası ve komisyoncu olarak kaydolmadıkları için dava açtı.

READ  Güneybatı yolcuları ülke geneline indikten sonra gecikmelerle karşılaşıyor

CNBC’ye konuşan Gensler, “İş modelinin tamamı ABD menkul kıymetler yasalarına uyulmaması üzerine kurulu ve onlardan uymalarını istiyoruz” dedi.

Kripto şirketleri, SEC’in kurallarının belirsiz olduğunu ve SEC’in bunları düzenlemeye çalışırken yetkisini aştığını söyleyerek belirteçlerin menkul kıymet tanımına uyduğuna itiraz ediyor. Bununla birlikte, birçok şirket baskılara yanıt olarak uyumluluğu artırdı, ürünleri durdurdu ve ülke dışına yayıldı.

Blockchain Association ticaret grubunun CEO’su Christine Smith, Gensler’in sektörü denetleme çabalarını reddetti.

“Mahkemelerin zamanı geldiğinde Başkan Gensler’i haksız çıkaracağını umuyoruz” dedi.

Reuters Grafikleri

2012’de kurulan Coinbase, kısa süre önce 108 milyondan fazla müşteriye hizmet verdi ve Mart’ı bilançosunda 130 milyar dolarlık müşteri kripto varlığı ve fonuyla bitirdi. İşlemler, geçen yılki 3,15 milyar dolarlık net gelirinin %75’ini oluşturdu.

SEC’in Salı günkü başvurusu, sivil cezalar, haksız kazançlar ve ihtiyati tedbir talep ediyor.

Pazartesi günü SEC, Binance’i ticaret hacimlerini şişirmek, müşteri fonlarını yönlendirmek, varlıkları uygunsuz bir şekilde havuzlamak, ABD müşterilerini platformundan kısıtlamamak ve müşterileri kontrolleri konusunda yanıltmakla suçladı.

Finans sözü verildi SEC’in kripto endüstrisine netlik sağlamayı “yanlış ve bilinçli olarak reddetmesini” yansıttığını söylediği davaya karşı kendini savunmada saldırgandı.

Nansen, müşterilerin davanın ardından Binance ve ABD’deki yan kuruluşundan yaklaşık 790 milyon dolar aldığını söyledi.

Salı günü SEC, Binance.US’a ait varlıkların dondurulması için bir talepte bulundu. Finance’in holding şirketi Cayman Adaları’nda bulunuyor.

Blockchain teknoloji firması XBE’nin Grup Baş Risk Sorumlusu Joshua Xu, “Kripto para birimi endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlerin menkul kıymetler yasalarına uymasını ve yatırımcıları korumasını sağlamayı amaçlayan son düzenleyici eylemlerin her zaman hedefleri olmuştur” dedi. , Coinllectibles ve Marvion.

“Bu olaylar nihayetinde daha istikrarlı ve güvenilir bir sektöre yol açacak, bu da daha fazla kurumsal yatırımcıyı çekecek ve ana akım benimsemeyi sağlayacak.”

READ  SpaceX Planning 3 bugün 5 saatlik aralıklarla fırlatılıyor

New York’tan Jonathan Stempel ve Washington’dan Hannah Long ve Michael Price tarafından yapılan raporlama; Tokyo’dan Kevin Buckland ve Singapur’dan Ray Wei tarafından ek raporlar; Leslie Adler ve Christopher Cushing tarafından kurgu

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Hannah Uzun

Thomson Reuters

Hannah Long, sektörü yönlendiren işletmeler ve sektörü yöneten politika gelişmeleri dahil olmak üzere finansal teknoloji ve kripto para birimini ele alıyor. Hannah daha önce, bankacılık düzenlemeleri ve Federal Rezerv’den sorumlu olduğu American Banker’da çalıştı. Maryland Üniversitesi’nden mezun oldu, College Park ve Washington, DC’de yaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir