Yeni enerjiyle çalışan kamyonlar üreten bir BYD fabrikası, 21 Şubat 2024’te Çin’in Huai’an kentinde görülüyor.
NoorFotoğraf | NoorFotoğraf | İyi resimler
PEKİN – Cuma günü yayınlanan veriler tüketici tarafında büyümenin yavaşladığına işaret ederken endüstriyel aktivite güçlü kalmaya devam etti.
Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre perakende satışlar Nisan ayında bir önceki yıla göre %2,3 arttı. Bu, Reuters anketinin %3,8’lik artış tahmininin altında ve Mart ayında bildirilen %3,1’lik artış hızından daha yavaştı.
Sanayi üretimi Nisan ayında bir önceki yıla göre %6,7 artarak %5,5’lik büyüme beklentilerini aştı. Mart ayında bu oranın %4,5 olması da dikkat çekiyor.
Ancak sabit varlık yatırımı yılın ilk dört ayında %4,2 artış göstererek beklenen %4,6’lık artışın altında kaldı.
Gayrimenkul yatırımı, 2024’e kadar geçen dört ayda yıllık bazda %9,8 düşerek düşüşünü hızlandırdı.
Bu süre zarfında hem altyapı hem de imalat yatırımları Mart ayında bildirilen seviyelere göre hafif yavaşladı.
Kentsel işsizlik oranı Nisan ayında %5 seviyesinde gerçekleşti. Büro daha önce genel verilerin yayınlanmasını takip eden günlerde yaşa göre bir döküm yayınlayacağını söylemişti.
Çin Ticaret Bakanlığı’na göre perakende satışlar, 29 Nisan ile 3 Mayıs arasındaki son tatil döneminde yıllık bazda %6,8 arttı.
Bu dönemde ev aletlerinin perakende satışları %7,9 artarken, otomobil satışları ülke çapındaki ticari teşviklerin etkisiyle %4,8 arttı.
“Yeni itici güçlerin korunmasıyla birlikte sektörün temel göstergeleri, ihracat, istihdam ve fiyatlar genel olarak iyileşti[ing] hızlı büyüme,” dedi büro.
İstatistik Bürosu’ndan yapılan açıklamada, nisan rakamlarının 1 Mayıs İşçi Bayramı tatilinden ve geçen yılın yüksek bazından etkilendiği belirtildi.
İstatistik Bürosu sözcüsü Liu Aihua, geçen yıl çok günlü 1 Mayıs İşçi Bayramı tatilinin Nisan ayında iki günü kapsadığına dikkat çekti. Bu yıl tatil 1 Mayıs’tan önce başlamadı.
Gayrimenkul sektörünün dengeli bir dönemde olduğunu söyledi.
Çin’in, stratejik projeleri finanse etmek için onlarca yıllık tahvil ihraç etmek üzere Cuma günü altı aylık bir program başlatması planlandı. Oxford Economics, gelecek yılın ilk yarısına kadar herhangi bir ekonomik etkinin hissedilmesini beklemiyor.
Liu, ultra uzun tahvil ihraç etmenin piyasa güvenini artırmaya yardımcı olabileceğini belirtti.
Şu ana kadar karışık resim
Nisan ayına ait diğer veriler büyüme konusunda karışık bir tabloya işaret etti.
İç talebin istikrar kazandığının bir başka işareti olarak tüketici fiyatları geçen ay yükseldi.
Ancak fabrika düzeyinde fiyatlar düşmeye devam etti. Nisan ayına ait yeni kredi verileri, büyük ölçüde veri ölçümündeki değişikliklere bağlı olarak en az yirmi yılda görülmeyen bir seviyeye düştü, ancak aynı zamanda işletmelerin ve hane halklarının gelecekteki borçlanmalara yönelik durgun talebini de yansıtıyor.
Emlak sektöründe devam eden yavaşlama henüz önemli bir değişimin işaretlerini göstermiyor; birçok önceden satılan daire hala inşaat halinde. Birçok şehir, satışları artırmak amacıyla son birkaç hafta içinde ev satın alma kısıtlamalarını hafifletti.
Beklenen konut politikası ayrıntıları
Konut Bakanlığı, Merkez Bankası ve Mali Düzenleyiciden yetkililerin Cuma günü öğleden sonra konut teslim politikalarına ilişkin bir basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor.
Hong Kong Bank (Çin) baş ekonomisti Dan Wang, geçen ayın sonlarında verdiği bir röportajda Çin emlak piyasasının gelecek yılın sonuna kadar istikrara kavuşmasını beklediğini söyledi.
“Aslında bana öyle geliyor ki politika çok acımasız bir şekilde başarılı oldu, çünkü bu çok hızlı oluyor çünkü temelde spekülasyonları durdurdu” dedi.
Gayrimenkuldeki çöküşün özellikle orta sınıfın zenginliği üzerinde ağır bir baskı oluşturduğunu, ancak genel ekonominin ayakta kaldığını belirtti.
Wang, “Veri kalitesi bir yana, ekonominin konut piyasasındaki büyük kaybı endüstriyel yatırım ve üretim yoluyla telafi edebileceği görülüyor” dedi. “Çin ekonomisinin örgütlenme şekli ve sanayi politikasının nasıl yürütüldüğü konusunda bir miktar güç gösterdi.”
Çin’deki AB Ticaret Odası geçen hafta gazetecilere, son ekonomik baskıların döngüsel göründüğünü ve yabancı işletmelerin iç talebi artırmasının endüstriyel yatırımlardan daha önemli olduğunu söyledi.
Çin Ticaret Bakanlığı’na göre perakende satışlar, 29 Nisan ile 3 Mayıs arasındaki son tatil döneminde yıllık bazda %6,8 arttı.
Bu dönemde ev aletlerinin perakende satışları %7,9 artarken, otomobil satışları ülke çapındaki ticari teşviklerin etkisiyle %4,8 arttı.
Bu son dakika haberi. Güncellemeler için tekrar kontrol edin.