Lula, ‘küresel jeopolitiği dengelemek’ için Çin ile ortaklık sözü verdi

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, iki ülke arasındaki bağları derinleştirmeyi amaçlayan Çin’e yaptığı üç günlük ziyareti tamamlarken “küresel jeopolitiği dengelemek” için Pekin ile birlikte çalışmak istediğini söyledi.

Ocak ayında üçüncü dönem için göreve dönmesinden bu yana Brezilya’nın rolünü yinelemeye çalışan Lula, “Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklık seviyesini yükseltmek, ticaret akışlarını genişletmek ve Çin ile birlikte küresel jeopolitiği dengelemek istiyoruz.” dedi. Uluslararası arenada.

Özellikle, Pekin’in uluslararası diplomasisinin kalbine yakın konular – 77 yaşındaki çok kutuplu bir dünya yarattı ve çok taraflı kurumları yeniledi.

Lula, bir Brezilya şarkısı eşliğinde dans eden çocuklara tezahürat yaptığı Çin’de sıcak bir şekilde karşılandı. yeni zaman Ayrıca Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i “eski iyi arkadaşı” olarak selamladı. İki taraf, altyapı yatırımından uydu inşasına ve ticaret tesislerine kadar değişen alanlarda 10 milyar dolar değerinde bir düzineden fazla anlaşma imzaladı.

Hem Brezilya hem de Çin, Lula’nın göreve döndüğünden beri yeniden canlandırmaya çalıştığı Hindistan, Rusya ve Güney Afrika’nın da aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden oluşan bir grup olan BRICS bloğunun üyeleri.

Perşembe günü Şangay’da yaptığı bir konuşmada, grubu dolarlar arası ticarette kullanılacak alternatif bir para birimi bulmaya çağırdı.

Lula, Washington’daki politika yapıcıların kaşlarını kaldırarak, “Her gece kendime neden tüm ülkelerin dolar üzerinden ticaret yaptığını soruyorum” dedi.

Brezilyalı lider, Xi ile birlikte yaptığı başka bir konuşmada, Lula’nın ABD yaptırımlarına tabi olan Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei’yi ziyaret ettiğini belirttiğinde, Washington’a meydan okudu.

Lula, “Çin ile ilişkilerimizde hiçbir önyargımız olmadığını ve Çin ile ilişkilerimizi geliştirmemizi kimsenin engellemeyeceğini dünyaya anlatmak için dün Huawei’yi ziyaret ettik” dedi. söz konusu.

Ülkenin lastik damgalı parlamento başkanı ve Komünist Parti’nin üçüncü en üst düzey yetkilisi olan Zhao Leji ile daha önceki bir görüşmede Lula, dünya düzenini yeniden düzenleme arzusunun altını çizdi.

READ  Outer Banks'in Yıldızı Chase Stokes, Kendisini Kelsea Ballerini'ye Çeken Şeyin Ne Olduğunu Açıkladı

“Çin ile ilişkilerimizde çıkarlarımız sadece ticari değil. Siyasi çıkarlarımız var ve Birleşmiş Milletler’e daha fazla temsil vererek dünya yönetişimini değiştirmek için yeni bir jeopolitik yaratma konusunda çıkarlarımız var” dedi.

Çok taraflı odaklanma, eski Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD ve Macaristan ve İsrail gibi popülist liderlerin liderliğindeki diğer ülkelerle ikili ilişkilere öncelik veren selefi Jair Bolsonaro’nun benimsediği yaklaşımdan belirgin bir şekilde ayrılıyor.

Brezilya dışişleri bakanı Mauro Vieira geçen ay Financial Times’a “Bu küresel bir dış politika” dedi.

Lula, Pekin ziyareti öncesinde Xi ile Ukrayna’daki ihtilafta arabuluculuk yapacak ülkelerden oluşan bir “barış kulübü” kurulması konusunu görüşeceğini söylemişti.

Cuma günü yapılan ortak açıklamada iki ülke, Ukrayna’daki ihtilaftan çıkmanın tek yolunun diyalogdan geçtiğini vurguladı. Ancak Ukrayna ile ilgili haberler Çin’den gelen bazı noktaları yansıtırken, Batı’nın Rusya yanlısı olmakla eleştirdiği Pekin’in tutumunu tam olarak yansıtmıyor.

Lula, Cumartesi sabahı medyaya kısa açıklamalarda bulunarak, barışı tartışmak için, Çin’in de muhtemelen bir rol oynayacağı, benzer düşüncelere sahip, savaşmayan ülkelerden oluşan bir kulüp kurma fikrini daha önce dile getirdiğini yineledi. ABD’ye savaşı “terfi ettirmeyi” bırakması çağrısında bulundu.

Lula, “Bir diğer önemli ülke de ABD. Yani, ABD savaş kışkırtmayı bırakıp barıştan bahsetmeye başlamalı” diyen Lula, Avrupa’nın da barıştan bahsetmesi gerektiğini söyledi, böylece Rusya ve Ukrayna yavaş yavaş bütün dünya savaşın bitmesini istiyor.

“Lula, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı söz konusu olduğunda Brezilya’nın katkıda bulunabileceği bir şeyler olduğuna inanıyor. Çoğu kişi bunu saflık olarak görüyor. [but] Sao Paulo Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Felipe Loureiro, “Lula, Çin’in Rusya üzerinde baskı kurmaya çalışırken kilit bir rol oynadığını anlıyor” dedi.

Sorun şu ki, Çin kendisini tarafsız bir ülke olarak konumlandırırken, açık bir şekilde Rusya yanlısı bir duruş sergiliyor.”

READ  Leslie Van Houten: Eski Manson Ailesi üyesi California hapishanesinden serbest bırakıldı, yetkili diyor

Maliye Bakanı Fernando Haddad Cuma gecesi Brezilya büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, ülkenin Çin konusunda ABD’yi yabancılaştırmaya niyeti olmadığını söyledi.

“Ülke [Brazil] Ortak seçmek çok büyük” dedi Haddad gazetecilere. “Brezilya, bu büyük holdingler ve diğer ülkelerle ikili anlaşmalarda ortak olma kapasitesine sahip. Birine yaklaştığınızda, kendinizi başka birinden uzaklaştırmak için bir seçim yapmaya zorlamanın bir anlamı yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir