Lübnan hükümeti, iki farklı saat diliminde gün ışığından yararlanma konusunda aynı fikirde değil

  • Lübnan’ın siyasi ve dini otoriteleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ilk kez küçük bir ülkedeki milyonlarca insan birdenbire iki farklı zaman dilimi arasında gidip geliyor.
  • Bu, Lübnan’daki havalimanlarında, işyerlerinde ve insanlarda kaosa ve karışıklığa neden oldu.
  • Lübnanlı bir ekonomist, “Tamamen aptalca ve aptalca bir film” dedi.

Beyrut yakınlarındaki Manara ilçesinin kıyı bölgesinin havadan görünümü.

Bilyoner | İyi resimler

Lübnan’da saatin kaç olduğunu kimse bilmiyor.

Pazar günü, yaklaşık 6 milyon nüfuslu Akdeniz ülkesinin, daha geniş bölge ve Avrupa’nın çoğuyla birlikte her yıl olduğu gibi, gün ışığından yararlanma amacıyla bir saat geri gitmesi planlandı.

Ancak bu sefer son anda bir protesto oldu.

Lübnan nüfusunun çoğunluğunun ve Müslümanların gün doğumundan gün batımına kadar oruç tuttukları kutsal ay olan Ramazan, bu yıl Mart ve Nisan aylarına denk geliyor. Gün ışığından yararlanma uygulaması, gün batımının 18:00 yerine 19:00 civarında düşmesi anlamına gelir, bu da Müslümanların oruçlarını bozmalarına ve bir saat daha erken yeme ve içmeye dönmelerine olanak tanır.

Saatlerin geri alınmasından günler önce, Lübnan’ın muhafazakar Başbakanı Najib Mikati ve meclis başkanı Nabih Berri, Ramazan’ı kutlayan Müslümanlara destek olarak görülen yaz saatinin 21 Nisan’a ertelenmesine karar verdi. Ülkenin liderliği Sünni ve Şii Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında bölünmüş durumda.

Lübnan’ın en büyük Hıristiyan topluluğu olan güçlü Maronit Kilisesi, kendilerine danışılmadığını ve böyle bir son dakika değişikliğinin ülkede kafa karışıklığına neden olacağını ve uluslararası standartlara aykırı olduğunu söyleyerek itiraz etti.

Sonuç? İlk kez küçük bir ülkedeki milyonlarca insan birdenbire iki farklı zaman diliminde bulunuyor.

Ancak daha da önemlisi, insanların saatleri otomatik olarak değişmedi; Hükümet, insanlardan kendi saatlerini manuel olarak değiştirmelerini bekliyor. Lübnanlılar, tek bir otoritenin onlara ülkede saatin kaç olduğunu söylemediği için kafalarının karıştığını ve herkesin farklı saat dilimlerine gittiğini söylüyor.

READ  Kore'de sel baskınında 15 araç tünelde mahsur kaldı, 7 kişi öldü Sel Haberleri

Bu, Lübnan’daki havalimanlarında, işyerlerinde ve insanlarda kaosa ve karışıklığa neden oldu.

Apple ve Google bile Lübnan’da saatin kaç olduğu konusunda hemfikir değiller – iPhone’larda ve iPad’lerde Apple, Lübnan’ın saat dilimini değiştirmiyor ve gün ışığından yararlanma saatine göre ayarlamıyor. Ama Google’a Lübnan’da saat kaç diye sorarsanız bir saat geriden geliyor.

Bütün bunlar aptalca ve aptalca bir film… sonu aptalca ama dini temelli tepki daha da aptalca (ve çok tehlikeli).

ve Yrd

Lübnanlı ekonomist

Beyrut Uluslararası Havalimanı’nda, kalkış tarife panosu aynı uçuş için iki farklı zaman gösteriyor: örneğin, A3 947 sefer sayılı Atina uçuşu, Pazar günü saat 15:30 ve 16:30 olarak iki kez listeleniyor.

Yeni bir medya kuruluşu yöneticisi olan Peter Sleiman, CNBC’ye verdiği demeçte, “Bu aptal uçağımı kaçırmasın diye uçuşumdan 4 saat önce Beyrut havaalanına gidiyorum” dedi.

Sleeman, “Şahsen Uluslararası Saati (Gün Işığından Yararlanma) takip ediyorum” dedi. “Randevularımı ve programımı saat diliminde halledemiyorum [the prime minister] meli.”

Sosyal medyada durumla alay eden memler patladı, bazıları ise kararın dini yönüne çok fazla odaklanmanın çeşitli dini grupların yaşadığı ülkede mezhepsel gerilimleri körükleyebileceğinden korkuyor.

Sleiman, “Şu anda en üzücü ve en yaygın hatıra şu: ‘Hey millet, saat 17:00’de görüşürüz’, ‘Hangi saat dilimi? Hristiyan mı, Müslüman mı?’,” diye anlatıyor Sleiman.

Lübnan’da bazıları, Mikati’nin hamlesinin ülkedeki bölünmeleri derinleştirme ve Hristiyan nüfusu tehdit etme amaçlı bir plan olduğunu öne sürdü.

Lübnanlı yazar ve blog yazarı Mustafa Hamoy Twitter’da “Yaz Saati Uygulaması sorunu önemsiz bir mesele değil, Lübnan’daki Hristiyan siyasi temsilinin derin bir krizinin işareti ve ciddi bir ilgiyi hak ediyor.”

“Bu konuyu görmezden gelerek veya hafife alarak, Hristiyan cemaatini daha fazla yabancılaştırma ve marjinalleştirme riskine gireriz ve bu herkes için geri tepecektir” dedi. Perry ve Mikati’nin herkesin hayatını etkileyen bir konuda onların fikrini bile duymadan karar verdiğini gören birçok Hristiyan için bu büyük bir utanç.”

READ  Euro bölgesi ekonomisi ılımlı büyüme belirtileri gösteriyor

Bu arada diğerleri, konuyu mezhepsel terimlerle çerçevelendirmeyi reddediyor.

Lübnanlı ekonomist ve Standard Chartered Bank’ın Lübnan’daki yan kuruluşu eski CEO’su Dan Azzi, tweet attı, “Bence bu tamamen aptalca ve aptalca bir film.

“Sonuç saçma, ancak mezhepçiliğe daha sıkıcı (ve daha tehlikeli) bir yanıt, çeşitli mezhepsel, siyasi ve medya kanallarından ortak destek talep etmek olmalıdır” diye yazdı.

Lübnan hükümetinin saat dilimini ayarlayıp birleştirip birleştirmeyeceği veya halihazırda yükselen enflasyon, neredeyse çökmekte olan bir para birimi, günlük elektrik kesintileri ve kamu kesintileri ile uğraşan Lübnan halkının ikisiyle mi devam etmek zorunda kalacağını göreceğiz. Gelecek ay için saat dilimleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir