Gökbilimciler şimdiye kadar görülen en büyük kozmik patlamayı tespit ettiler

John A. Ambalaj

Bu çizim gaz, toz ve diğer kozmik malzemeleri soğuran bir kara deliği göstermektedir.

CNN’in Wonder Theory bilim bültenine kaydolun. Büyüleyici keşifler, bilimsel buluşlar ve daha fazlasıyla ilgili haberlerle evreni keşfedin.

Gökbilimciler şimdiye kadar görülen en büyük kozmik patlamayı tespit ettiler ve patlayan bir yıldızdan veya süpernovadan 10 kat daha parlak.

AT2021lwx olarak bilinen patlamanın parlaklığı üç yıl sürerken çoğu süpernova yalnızca birkaç ay parlak kalır.

Hala teleskoplarla tespit edilebilen bu olay, evren yaklaşık 6 milyar yaşındayken Dünya’dan yaklaşık 8 milyar ışıkyılı uzaklıkta meydana geldi. Yıldızlar süper kütleli karadeliklere düştüğünde meydana gelen patlamanın parlaklığı, gelgit bozulması olaylarındakinden üç kat daha parlaktır.

Peki bu kadar uzun, büyük bir kozmik patlamayı tetikleyen şey neydi? Gökbilimciler, süper kütleli bir kara deliğin Güneşimizden binlerce kat daha büyük bir gaz veya toz bulutunu bozduğunu söylüyor. Araştırmacılar, bulutun yörüngesinden çekilmiş ve kara deliğin içine uçmuş olabileceğini söyledi.

Kara delik hidrojen bulutunun parçalarını yutarken, şok dalgaları bulutun kalıntıları boyunca ve kara deliği çevreleyen dönen malzeme kütlesine doğru yansır.

AT2021lwx olayı istifa ediyor Gama ışını patlaması GRB 221009A 2022, kaydedilen en parlak kozmik patlamadır. Gama ışını patlaması gerçekten parlaktı, ancak genel olarak daha fazla enerji yayan AT2021lwx’in yalnızca bir kısmı boyunca sürdü.

Bulgular Perşembe günü yayınlandı Royal Astronomical Society’nin Aylık Bildirimleri.

Gökbilimciler patlamayı ilk olarak Kasım 2020’de California’daki Swicky Geçici Tesisi aracılığıyla tespit ettiler, ardından birkaç ay sonra Hawaii’deki Asteroid Karasal Etki Son Uyarı Sistemi izledi. Her ikisi de gece gökyüzünde patlayan yıldızlar, asteroitler ve kuyruklu yıldızlar gibi parlaklığı hızla değişen nesneleri izliyor.

İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan çalışmanın baş yazarı Dr. Philip Wiseman yaptığı açıklamada, “Bunu tesadüfen keşfettik çünkü bir tür süpernova ararken arama algoritmamız tarafından işaretlendi” dedi. “Süpernova ve gelgit bozulma olaylarının çoğu, solmadan önce yalnızca birkaç ay sürer. İki yıllık parlaklık hemen çok sıra dışıdır.

READ  Dow Jones Vadeli İşlemleri: Tesla, Netflix, Apple yakınlarındaki satın alma noktalarıyla dalgalı, dalgalı piyasa rallisi

Takip gözlemleri, uzay tabanlı Neil Gehrels Swift Gözlemevi, Şili’deki Yeni Teknoloji Teleskobu ve İspanya, La Palma’daki Gran Telescopio Canarias kullanılarak gerçekleştirildi.

Araştırmacılar, patlamayı gözlemlemek için kullanılan ışığın farklı dalga boylarını analiz ederek Dünya ile olay arasındaki mesafeyi belirleyebildiler.

Southampton Üniversitesi’nde profesör olan Sebastian Honig yaptığı açıklamada, “Nesneye olan mesafeyi ve bize ne kadar parlak göründüğünü öğrendikten sonra, nesnenin parlaklığını kaynağında hesaplayabilirsiniz.” Dedi.

Asteroit Arazi Etkisi Son Uyarı Sistemi, son 2½ yıldır birkaç gecede bir patlamayı izliyor.

Araştırma ekibi, inanılmaz ışık olayının Samanyolu galaksisindeki 100 milyar yıldızın tamamından neredeyse 100 kat daha parlak olduğunu belirledi.

AT2021lwx’in parlaklığına rakip olan tek gök cisimleri, yüksek hızlarda gaz yemeye devam eden kuasarlar veya süper kütleli kara deliklerdir.

Southampton Üniversitesi’nden bir profesör olan Mark Sullivan yaptığı açıklamada, “Bir kuasarla, parlaklığın zamanla yukarı ve aşağı titrediğini görüyoruz.” Dedi. “Fakat AT2021lwx’i tespit etmeyen on yıldan fazla bir süredir geriye dönüp baktığımızda, aniden evrendeki en parlak şeylerin parlaklığıyla ortaya çıkıyor ki bu eşi benzeri görülmemiş.”

Ekip, patlamanın ışımasını incelerken ilk teorilere sahipti. Araştırmacılar şimdi, fenomenin sıcaklığı da dahil olmak üzere ayrıntılarını öğrenmek için ışığın farklı dalga boyları hakkında daha fazla veri toplamak istiyor.

“İlk başta, patlamanın bir yıldızı tüketen bir kara deliğin sonucu olabileceğini düşündük. Ancak modellerimiz, kara deliğin kütlemizin 15 katına kadar yutmuş olması gerektiğini gösteriyor. Çalışmanın ortak yazarı Dr. Matt Nicol, Kuzey İrlanda’daki Queen’s University Belfast’ta Doçenttir.

“Böylesine büyük bir yıldızla karşılaşmak çok nadirdir, bu yüzden çok büyük bir gaz bulutunun muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Birçok büyük karadelik gaz ve tozla çevrilidir ve bu özel kara deliğin neden bu kadar beslenmeye başladığını hala anlamaya çalışıyoruz.” yoğun ve aniden.

READ  Kuzey Kore bir denizaltından en az 2 füze fırlattı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir