Fransa Emeklilik Reformları: Anayasa Konseyi emeklilik yaşını 64’e çıkardı

  • kaydeden Kathrn Armstrong
  • BBC haberleri

video başlığı,

İZLE: Paris protestocusu Macron’un emeklilik reformlarının ‘şiddetli’ olduğunu söyledi

Fransa’nın en yüksek anayasal organı, Macron hükümetinin devlet emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmaya yönelik son derece popüler olmayan hareketini onayladı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un reform yasasını 48 saat içinde imzalaması bekleniyor.

Anayasa Konseyi, muhalefetin referandum çağrılarını reddetti, ancak yasal kusurları gerekçe göstererek reformların bazı yönlerine de saldırdı.

Paris’te protestocular şehrin her yerini ateşe verdi ve 112 kişi tutuklandı.

Ocak ayından bu yana reformlara karşı 12 gün protestolar düzenlendi.

Başkan Macron, emeklilik sisteminin çökmesini önlemek için reformların gerekli olduğunu savunuyor. Mart ayında hükümet, değişiklikleri referandum olmaksızın uygulamak için özel bir anayasal yetki kullandı.

Cuma günü sendikalar, “kamuoyunun bu reformu ezici bir şekilde reddetmesi” karşısında cumhurbaşkanına emeklilik yaşı artış yasasını imzalamaması için son bir çağrıda bulundular.

Sendikalar, reformlarda yer alan altı tavizin mahkeme tarafından reddedildiğine, dolayısıyla zaten adaletsiz olanın artık “daha da dengesiz” olduğuna dikkat çekti.

Anayasa Konseyi’nin dokuz üyesinin yaptığı reformlar arasında, 1.000’den fazla çalışanı olan şirketlerin 55 yaş üstü işçi çalıştırmasını zorunlu kılmayı amaçlayan sözde bir “kıdemli kanun” da yer alıyor.

Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, artan emeklilik yaşının mali etkisine ilişkin endişeleri azaltmak amacıyla 50 yaş üstü istihdam oranlarını iyileştirme sözü verdi.

Yetkililer, Cumartesi sabahına kadar Paris’teki Anayasa Konseyi binası önünde gösteri yapılmasını yasaklamıştı, ancak protestocu kalabalıkları yakınlarda toplandı ve kararla alay edildi.

Bazı protestocular, değişiklikler geri alınana kadar protestoya devam edeceklerini söylediler.

Daha sonra, çevik kuvvet polisi bazen göz yaşartıcı gaz kullanarak durumu kontrol etmeye çalışırken şehrin dört bir yanında birkaç yangın çıktı. Bir Paris polis yetkilisi 112 kişinin tutuklandığını söyledi.

Rennes ve Nantes’teki gösteriler sırasında yangın çıktı, Lyon’da ise protestocularla polis arasında bazen gergin çatışmalar yaşandı.

Elysee Sarayı cumhurbaşkanının diyaloğa açık olduğunu söylemesiyle, yasayı iki gün içinde sunması bekleniyor. Bay Dussopt, reformların Eylül başına kadar uygulanmasını beklediğini söyledi.

Başbakan Elizabeth Bourne Cuma günü tweet attı, “Bu gece kazanan yok, kaybeden yok”.

21 yaşındaki Lucy, Belediye Binası’nın önünde toplanan protestoculardan biriydi ve BBC’ye hayal kırıklığına uğradığını “artık gücümüz yok” dedi.

“Ne kadar bağırırsak bağıralım kimse bizi dinlemiyor” diyerek konuşmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

resim yazısı,

Lucy (solda) ve Raphael (sağda) emeklilik reformlarını protesto ediyor.

21 yaşındaki Raphaëlle, konseyin kararının reformlara karşı sokaklardaki ezici fikir birliğiyle bir ilgisi olmasını umduğunu söyledi.

Mahkeme yakınındaki sokaklarda barikatlar kuruldu ve şiddetli protestolara karşı çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı.

Sendikalar, reformlara karşı başka bir ulusal seferberlik gününde 1 Mayıs’ta Fransa’daki işçileri sokaklara dönmeye çağırdı.

27 yaşındaki Lucas, gelecek ve Bay Macron’un başkanlığının geri kalanında neler beklediği konusunda endişeli olduğunu söyledi.

Solcu Nupes siyasi ittifakı, reformları mahkemeye taşıyan gruplar arasındaydı ve lideri Jean-Luc Mélenchon, “mücadelenin” devam edeceğini söyledi.

“Kurucu Meclisin kararı, başkanlık monarşisinin egemen halkın ihtiyaçlarından çok egemen halkın ihtiyaçlarına önem verdiğini gösteriyor” dedi.

Mahkemeye başvuran aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nden Marine Le Pen, sosyal medyadan “emeklilik reformunun siyasi kaderinin kesinleşmediği” yanıtını verdi.

Mahkeme, reformlarla ilgili ilk referandum teklifini reddetmesine rağmen, solun ulusal referandum için yaptığı yeni teklif hakkında önümüzdeki ay karar verecek.

Fransız siyasi analist Antoine Bristel, BBC’ye son üç aydır Fransa’yı kasıp kavuran protestoların sona erdiğini görmediğini söyledi.

“Pek çok insan reformların geçeceğini ve Anayasa Mahkemesi’nin bundan kaçınmayacağını söyledi, bu yüzden bu şaşırtıcı değil” dedi.

Ancak Fransız halkının %70’i hâlâ reforma karşı olduğu için, önümüzdeki saatlerde ve hafta sonu ülkede çok sayıda isyan ve grev göreceğimizi düşünüyorum.”

READ  Temsilci Katie Porter, Feinstein'ın California koltuğu için ABD Senatosu'na aday olduğunu duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir