Çin verileri ekonomik yavaşlama korkularını körüklerken hisse senetleri düşüyor

  • Euro STOXX 600 %0,2 düştü
  • Çin zayıf Q4 verileri bildirdi
  • Asya borsaları yüzde 0.4 düştü
  • Yen 7 ayın zirvesine yaklaştı

LONDRA/HONG KONG, 17 Ocak (Reuters) – Çin’in Salı günü açıkladığı zayıf dördüncü çeyrek ekonomik verileriyle Avrupa borsaları Yeni Yıl’daki rallisini durdurdu ve Asya borsaları, yatırımcıları küresel bir resesyon beklentisi konusunda tedirgin etti.

Euro STOXX 600 (.STOXX) Pazartesi günü dokuz ayın en yüksek seviyesinden gerileyerek %0,2 kaybetti. Küresel hisse senetleri, Çin ekonomisindeki toparlanma ve ABD ile Avrupa’daki fiyat baskılarının hafifleyeceği umutlarıyla 2022’de şimdiye kadar bir ralli yaşadı.

Ancak Çin verileri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin geçen yılın dördüncü çeyreğinde %2,9 büyüyerek beklentileri aştığını ancak Pekin’in katı “sıfır Covid” politikasının dikte ettiği bir rakamın altını çizdiğini gösterdi.

Çin’in 2022’deki %3’lük büyümesi, %5,5’lik resmi hedefin oldukça altında kaldı. Covid-19’un ilk etkisinin ardından 2020’de %2,2’lik bir büyümeyi engellersek, bu, yaklaşık yarım asrın en kötü gösterimi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik payları (.MIAPJ0000PUS) Tepki olarak kayıpları genişletti ve en son %0,4 düşüş yaşadı. Hong Kong’daki hisse senetleri (.HSI) Çin’in referans CSI300 endeksi %0,8 düştü (.CSI300) Düz pençeli geri kayıplar.

Avrupa’da, Çin’in maruz kaldığı fonlar HSBC’dir (HSBA.L) ve ihtiyatlı (PRU.L) sırasıyla %1 ve %0.4 düştü. Unilever ve Danone gibi ekonomik açıdan hassas temel tüketici ürünleri (DANO.PA) Her biri %1’den fazla düştü.

Piyasa oyuncuları, yatırımcıların enflasyonun zirve yapması ve merkez bankasının para politikasını gevşetmesiyle ekonominin nasıl büyüyeceğini not ettiğini söyleyerek Çin’den gelen verilerin bir teşvik görevi göreceğine dair şüphelerini vurguladı.

“Büyümeyi ne canlandırır?” dedi Unigestion’daki temel araştırma başkanı Gail Combs. “Çin’in geçmişte küresel mali kriz sırasında sağladığı destekleri sağlaması pek olası değil.”

READ  Wagner lideri Evgeny Prigozhin soğukta kaldı

Wall Street, Pazartesi günü resmi tatilin ardından biraz daha düşük açıldı ve S&P 500 için e-mini vadeli işlemler %0,3 düştü.

Baskı altında boğa

Yatırımcılar Japonya Merkez Bankası’nda (BOJ) olası bir politika değişikliğine hazırlanırken, Japon yeni bir gün önce 101,77 ile yedi ayın en yüksek seviyesi olan 102,30’a yükseldi. .

Pazartesi günü dolar karşısında 127.22’ye ulaşan yen, Salı günü 128.51 civarında işlem gördü. Yatırımcılar Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) Çarşamba günü iki günlük toplantısını tamamlamasıyla daha keskin hareketlere hazırlanıyor.

Çarşamba gününden itibaren faiz oranı politikasını değiştirme baskısı altında olan BOJ’un nefes alma teklifinden geri adım atması tahvil yatırımcılarını kararlılığını test etme konusunda cesaretlendirdi.

Euro bölgesi tahvil getirileri geçen haftanın sonundaki bir ayın en düşük seviyesinden yükseldi, ancak tahviller BOJ toplantısının bitişi öncesinde küresel olarak temkinli bir şekilde işlem gördü.

Dünya çapında, R-kelimesi büyük görünmeye devam ediyor.

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu tarafından ankete katılan özel sektör ve kamu sektörü baş ekonomistlerinin üçte ikisi, bu yıl küresel bir durgunluk bekliyor ve yaklaşık %18’i bunu “çok muhtemel” olarak görüyor – Eylül 2022’de yapılan önceki anketin iki katından fazla. .

Hisse senetleri bu yıl yükselirken diğer riskli varlıklar da yükseldi. 1 numaralı kripto para birimi Bitcoin, yalnızca geçen hafta %20’den fazla artarak Ocak ayında neredeyse dörtte bir oranında kazanç elde etti ve Ekim 2021’den bu yana en iyi ayına doğru ilerliyor. En son 21.208 dolardan işlem görüyordu.

Spot altının onsu %0,5 düşüşle 1909,23 dolardan işlem görüyor.

Londra’dan Tom Wilson ve Hong Kong’dan Ken Wu tarafından yapılan raporlama; Gerry Doyle, Neil Fullick ve Alex Richardson tarafından kurgu

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

READ  Rus savaşçılar Pakmut yakınlarındaki kilit köyün kontrolünü ele geçirdi: Canlı güncellemeler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir