Hiç bitmeyen bir konut krizinde Çin hükümeti son çare alıcı olarak devreye giriyor.
Çinli yetkililer Cuma günü en cesur hamlesini yaparak piyasada zayıflayan devasa konut stokunun bir kısmını satın almak için ülke çapında bir plan açıkladılar. Ayrıca ipoteklere ilişkin kuralları da hafiflettiler. Merkez bankası, devlete ait şirketlerin inşa edilmiş ancak satılmamış evleri satın almasına yardımcı olmak için 41,5 milyar dolarlık ucuz kredi sağlayacağını söyledi.
Yeni ekonomik verilerin acı bir gerçeği ortaya koymasından birkaç saat sonra hareketlilik yaşandı: Şu anda kimse ev satın almak istemiyor.
Politika yapıcılar, ev alıcılarını cezbetmek ve emlak piyasasındaki keskin düşüşü tersine çevirmek için düzinelerce önlem denedi; bu da yakın gelecekte bir toparlanma sinyali vermiyor.
Cuma günü, Çin’in dört bir yanından yetkililer karşılaştıkları zorlukları tartışmak için bir video konferansa katıldılar. Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, hükümetin servet kriziyle başa çıkma yaklaşımında büyük bir değişiklik olduğunu duyurdu ve bu da hane halklarının harcamalarını kısmasına neden oldu. Bay.
Devletin satın aldığı evler uygun fiyatlı konut sağlamak için kullanılacak. Bay.
Avustralyalı finans firması Macquarie Group’un Çin baş ekonomisti Larry Hu, yaklaşımın, ABD hükümetinin 2008 yılında ABD konut piyasasının çöküşünden sonra sorunlu varlıkları satın almak için kurduğu Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programına veya TARP’a benzer olduğunu söyledi.
Bay Wen, “Bu, yerel yönetimlerin artık mülk satın almak için doğrudan piyasaya girmesi anlamında bir politika değişikliğidir” dedi. Hu dedi.
Çin’in kıyısındaki Jinan, Tianjin ve Qingdao ile güneydeki Chengdu gibi şehirlerde bazı yerel yönetimler bu yaklaşımı sessizce test ediyor ancak bu, üst düzey bir Çinli yetkilinin ulusal bir sahnede bu konuda bir şey söylediği ilk sefer.
Cuma günü yetkililere seslenen Sn. Çin devlet medyası Xinhua’nın resmi açıklamasına göre kendisi, ülke genelinde tamamlanmamış tüm mülklerin üstesinden gelmek için “zorlu bir mücadele” vermek zorunda kalacaklarını söyledi.
Resmi hükümet verileri, Pekin’in emlak piyasasına olan güveni artırmak için kat etmesi gereken uzun bir yol olduğunu gösteriyor. Satılamayan evlerin sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve emlak fiyatları rekor bir hızla düşüyor.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu’na göre satılmayan ev stoku 748 milyon metrekare, yani sekiz milyar metrekareye eşdeğerdi. Nisan ayında 70 şehirde yeni ev fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 3,5 düşerken, mevcut ev fiyatları ise yüzde 6,8 düştü.
Cuma günü ev fiyat rakamlarının açıklanmasından saatler sonra Çin merkez bankası peşinat şartlarını azaltarak ev alımını teşvik etmek için harekete geçti. Aynı zamanda ülke çapındaki ipotek faiz oranını da ortadan kaldırdı.
Çin merkezli araştırma firması Kavegal’den emlak uzmanı Rosalia Yao, “Politika yapıcılar satışları artırma konusunda çaresiz durumda. Merkez bankası yıllardır ipotek faizlerini düşürüyor ve ortalama faiz oranları bu hareketten önce zaten rekor düşük seviyelerdeydi” dedi.
Çin liderleri bu yıl yaklaşık yüzde 5’lik bir ekonomik büyüme hedefi belirlerken, birçok bağımsız ekonomist planın iddialı olduğuna ve agresif hükümet harcamaları gerektireceğine inanıyor.
Bu amaçla Çin, Cuma günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki altı ay içinde 140 milyar dolar toplama çabasının bir parçası olarak 30 yıllık tahvillerin ilk satışından 5,5 milyar dolar topladığını da duyurdu.
Çin’deki emlak krizi, ülkenin on yıllardır süren olağanüstü hızlı ekonomik büyümesinin büyük kısmını destekleyen emlak geliştiricilerinin yıllardır aşırı borçlanması ve aşırı inşaat yapması nedeniyle alevlendi.
Ancak hükümet nihayet 2020 yılında geliştiricilerin tehlikeli uygulamalarına son vermek için müdahale ettiğinde birçok şirket zaten çöküşün eşiğindeydi. En büyük emlak geliştiricilerinden biri olan China Evergrande, 2021’in sonlarına doğru büyük borç yığınları nedeniyle geri ödemelerde temerrüde düştü. Arkasında yüzbinlerce yarım kalmış daire ve yüz milyarlarca dolarlık ödenmemiş fatura bıraktı.
Emlak krizi, bir zamanlar hayatları boyunca biriktirdikleri paraları mülklere aktaran birçok Çinli aileyi, zenginlik inşa etmekten başka geçerli alternatif olmadan bıraktı. Her ne kadar Çin borsası son aylarda toparlansa da, her ne kadar değişken olsa da başka güzel fırsatlar da var.
Evergrande, şu anda sektörü kasıp kavuran üst düzey temerrütler serisinin ilkidir. Bir Hong Kong mahkemesi Ocak ayında şirketin tasfiyesine karar vermişti. Bir diğer kuşatılmış emlak şirketi Country Garden, şirketin tasfiyesini isteyen bir yatırımcının açtığı davanın ilk duruşmasını Cuma günü Hong Kong mahkemesinde yaptı.
Zixu Wang Hong Kong’dan katkıda bulunulan araştırma.