Çin, ABD Başkanı’nın ziyaretinin ardından Tayvan çevresinde askeri tatbikatlara başladı

Taipei (CNN) Çin, Pekin’den gelen tekrarlanan tehditlere rağmen, ada demokrasisi başkanının ABD Temsilciler Meclisi sözcüsü ile görüşmesinin ardından yaptığı duyuruda, Tayvan çevresinde üç günlük askeri tatbikatlara başladığını söyledi.

Çin ordusunun Doğu Tiyatrosu Komutanlığı Cumartesi günkü tatbikatları duyurdu ve tatbikatı “dış güçlerle işbirliği yapan Tayvanlı ayrılıkçı güçlere karşı ciddi bir uyarı ve ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumak için gerekli bir önlem” olarak nitelendirdi.

Kıdemli Albay Shi Yi, “Birleşik Keskin Kılıç” olarak adlandırılan tatbikatlarda “Tayvan Boğazı içinde ve çevresinde, kuzey, güney ve doğu Tayvan’da ve denizde ve havada planlanmış muharebe hazırlığı devriyeleri ve tatbikatları içerecek” dedi. Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Tiyatrosu Komutanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada.

PLA, tatbikatların ülkenin “Ortak Savaş Sistemimizin himayesinde deniz, hava ve bilgi kontrolünü ele geçirme kabiliyetine” odaklanacağını söyledi.

Çin’in açıklamasının ardından Tayvan savunma bakanlığı, adayı Çin anakarasından ayıran Tayvan Boğazı’nda toplam 42 Çin savaş uçağı tespit ettiğini söyledi. 29 Çin savaş uçağının boğazdaki Kontrol Hattını geçerek Hava Savunma Kimlik Bölgesine girdiği belirtildi. Boğazda sekiz PLA gemisinin tespit edildiğini de sözlerine ekledi.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, 10 günlük Orta Amerika ve ABD gezisinden döndükten bir gün sonra ABD Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile bir araya geldi.

Pekin defalarca geziye karşı uyarıda bulundu ve daha önce de devam etmesi halinde “güçlü ve kararlı önlemler” almakla tehdit etti. Çin, Tayvan’ın kendi kendini yöneten demokrasisini kendi topraklarının bir parçası olarak iddia ediyor ve hiçbir zaman yönetmemiş olmasına rağmen, onlarca yıldır onu diplomatik olarak izole etmeye çalışıyor. Adayı kontrolü altına almak için güç kullanımını dışlamadı.

Çin savaş uçakları tarafından, kendi karasal hava sahasının ötesinde kendi kendine tampon bölge ilan edilen Tayvan’ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi’ne izinsiz girişler neredeyse her gün meydana geliyor.

READ  Chicago belediye başkanlığı seçimi hakkında bilinmesi gerekenler

Tayvan’ın ADIZ bölgesine bir günde giren en yüksek Çin jeti sayısı, Ekim 2021’de 56 savaş uçağıydı.

Xinhua Haber Ajansı tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Tiyatro Komutanlığından bir Hava Kuvvetleri pilotu, 7 Ağustos 2022 Pazar günü Tayvan çevresindeki tatbikatlara katılıyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı Cumartesi günü durumu yakından izlediğini ve ulusal güvenlik ve egemenliği korumak için her türlü çabayı göstereceğini söyledi.

Bakanlık, “Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Tayvan Boğazı’nda kasıtlı olarak gerginlik yaratıyor. Barış ve istikrara zarar vermenin yanı sıra, bölgesel güvenlik ve kalkınma üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.”

Cumartesi günü erken saatlerde bakanlık, tatbikatlara sakin, mantıklı ve ciddi bir şekilde yanıt vereceğini ve çatışmayı tırmandırmaya çalışmayacağını söyledi.

Dönemin ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi Ağustos ayında Tayvan’ı ziyaret ederek adayı kuşatıp adaya füzeler fırlattığında Çin de benzer bir şekilde karşılık verdi.

Bu tatbikatlar, Çin’in adaya ilk kez füze fırlattığı zamandı ve birçok uzman, bunların Çin’in Tayvan’a yönelik askeri tehdidinde büyük bir artış olduğunu düşündü.

Bu füzelerden bazıları, Japonya’nın Tayvan’ın kuzeyindeki Japon adalarının yakınına düşen münhasır ekonomik bölgesine indi ve Pekin ile Tokyo arasındaki gerilimi artırdı.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ve ABD Meclis Başkanı Kevin McCarthy, 5 Nisan 2023 Çarşamba, Simi Valley, California’daki Ronald Reagan Başkanlık Kütüphanesinde.

Ağustos tatbikatları, düzinelerce Çin savaş uçağının Tayvan’ın hava savunma tanımlama bölgesine girdiğini ve Tayvan’ı çevreleyen sularda manevralar yapan HKO donanma savaş gemilerini gördü.

Pekin o sırada adanın hava ve deniz “kuşatmasını” simüle ettiğini söyledi, ancak iddiayı destekleyecek çok az somut kanıt sağladı.

Tayvan’daki yetkililerin, Sai’nin McCarthy ile görüşmesi Amerikan topraklarında gerçekleştiği için daha az sert bir tepki bekledikleri söyleniyor.

READ  Lula, 'küresel jeopolitiği dengelemek' için Çin ile ortaklık sözü verdi

ABD’li ve Tayvanlı yetkililer, Pekin’i kışkırtmaktan ve başka bir askeri krizi kışkırtmaktan kaçınmak için, Tayvanlı liderin Amerika Birleşik Devletleri’nden geçişiyle ilgili çok sayıda emsali gerekçe göstererek, Tsai’nin ziyaretini olağandışı olarak göstermeye çalıştılar.

Ancak Tsai’nin McCarthy ile görüşmesinin siyasi önemi yadsınamaz. Bu, Tayvanlı bir cumhurbaşkanının ABD topraklarında gördüğü en yüksek seyirci seviyesi ve cumhurbaşkanlığı için başkan yardımcısından sonra resmi olarak ikinci sırada.

Ronald Reagan Başkanlık Kütüphanesi’ndeki toplantıları, doğası gereği gayri resmi olsalar bile Taipei ile Washington arasındaki bağların güçlendiğini vurguladı. Amerika Birleşik Devletleri 1979’da Tayvan’ı diplomatik olarak tanımayı geri çekti, bu da onu artık resmi olarak bir ülke olarak tanımadığı anlamına geliyor. Ancak Taipei’ye silah satarak Tayvan’ın kabiliyetini destekliyor.

Tsai ile McCarthy arasındaki görüşmenin ardından ABD Meclis Başkanı, Tayvan’a desteğini artırmaya devam edeceğini söyledi.

“Tayvan’a silah satışına devam etmeli ve bu satışların zamanında Tayvan’a ulaşmasını sağlamalıyız. Başta ticaret ve teknoloji olmak üzere ekonomik iş birliğimizi güçlendirmeliyiz.”

Nectar Kahn ve Eric Cheung tarafından ek raporlama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir