Alman siyasetçiler, son nükleer santrallerin kapatılması konusunda ikiye bölünmüş durumda – DW – 16.04.2023

Reaktörleri işleten enerji şirketleri, Almanya’nın son üç nükleer santralinin (Bavyera’daki Isar 2, Aşağı Saksonya’daki Emsland ve Baden-Württemberg’deki Neckerwestheim 2) altmış yıl sonra Cumartesi günü devre dışı kaldığını söyledi.

saatten önce Almanya’nın kalan üç nükleer santrali kapatıldıBirçok sol ve merkez sol milletvekili ve çevreci hareketi alkışlarken, iş dünyası yanlısı ve muhafazakar politikacılar ülkenin enerji güvenliğinin risk altında olduğu konusunda uyardı.

Geçen yıl Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı enerji krizi nedeniyle nükleer santrallerin kapatılması aylarca ertelenmişti.

Alman siyasetçiler ne düşünüyor?

Yeşiller Partisi’nin iklim dostu parlamento komitesi başkanı Ricardo Long, Twitter’da nükleer enerjinin sona ermesinin “yenilenebilir enerjiler çağına kesin bir giriş olduğunu” ve mevcut neslin “nihayet çocuklarımızı net bir şekilde terk etmesini” sağlayacağını yazdı. vicdan.”

Partisi, Almanya’nın halihazırda elektriğinin yarısını yenilenebilir kaynaklardan ürettiğini ve “2030 yılına kadar %80’i aşmak istediğini” tweetledi.

Yeşiller, uygun fiyatlı yenilenebilir enerjilerin “enerji kaynaklarını güvence altına alacağını, iklimi koruyacağını, Almanya’yı otokratlardan bağımsız kılacağını ve güçlü bir ekonomi ile iyi işlerin temellerini atacağını” söyledi.

Başkan Olaf Scholz’un merkez sol Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) parlamento grubu tweet attı: “Elveda nükleer enerji! Güvensiz, temiz olmayan, ekonomik olmayan enerji politikasına elveda!”

Ayrı bir tweet, çökmekte olan bir nükleer santral soğutma kulesinin görüntüsünü gösterdi.

Öte yandan SPD ve Yeşiller Partisi ile koalisyon halinde olan iş odaklı Hür Demokrat Parti (FDP) meclis grubu, Twitter’dan çıkıştan memnun olmadığını açıkça belirtti.

Almanya’nın maliye bakanı olan parti lideri Christian Lindner, Twitter’da gelecek yenilenebilir enerji olsa da, “bu arada, yeterli kapasite olduğu sürece arzımızı korumalıyız” diye yazdı.

Lindner, Almanya’nın kendisine kalsaydı son üç santrali yedekte tutacağını söyledi.

READ  Müfettişler, Titanik denizaltısını taşıyan ana gemiye ait ses kayıtlarını ve verileri inceleyeceklerini açıkladı.

Sağcı partiler Almanya için ‘kara bir gün’ tanımlıyor

Perşembe günü Focus Online web sitesine fabrikaların çalışır durumda kalmasını ve üç fabrikanın daha “yedekte” kalmasını istediğini söyleyen güney Bavyera eyaletinin başbakanı Markus Soder de dahil olmak üzere muhalefetteki muhafazakar politikacılar da hayal kırıklığına uğradı.

Koalisyon hükümetinin kararını “tamamen ideolojik” olmakla suçladı ve “şu anda nükleer enerjiden çıkmanın büyük bir hata” olduğunu söyledi.

Partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU), kapatmanın “Almanya’da vatandaşlar, sanayi ve iklim koruma için kara bir gün” olduğunu tweetledi.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Friedrich Merz Cuma günü son üç nükleer santralin “dünyanın en güvenlileri” olduğunda ısrar etti.

Merz, kamu yayın kuruluşu NDR’ye “Başka hiçbir ülke Ukrayna’daki savaşa ve zorlu enerji tedarik durumuna Almanya kadar tepki göstermedi” dedi.

Alman Ticaret ve Sanayi Odaları (DIHK) başkanı Peter Adrian da dahil olmak üzere iş dünyası liderleri, olası kıtlıklar ve yüksek fiyatlar ışığında hükümeti “enerji arzını kısıtlamak yerine genişletmeye” çağırdı.

Greenpeace, Berlin ve Münih’te nükleer geçiş için kutlamalar düzenlediResim: Nadja Wohlleben/REUTERS

Greenpeace, nükleer atık bertarafına yanıt arıyor

Greenpeace Almanya’nın icra direktörü Martin Kaiser, kapatma öncesinde bakanları milyonlarca yıl radyoaktif kalacağını söylediği birikmiş nükleer atığın güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini sağlamaya çağırdı.

Greenpeace, nükleer enerjinin durdurulmasını anmak için Berlin’deki Brandenburg Kapısı’nda ve güneydeki Münih şehrinde kutlamalar düzenledi.

Almanya’nın nükleer deşarjı nasıl gelişti?

On yıl önce, zamanın Şansölyesi Angela Merkel, Japonya’daki 2011 Fukushima nükleer felaketi ve Ukrayna’daki 1986 Çernobil kazasının yol açtığı Almanya’nın nükleer reaktörlerini kapatmayı kabul etti.

Görsel: Heiko Becker/REUTERS

Ancak kalan üç fabrikanın Aralık 2022’ye kadar kapanması planlanıyor. geçici olarak durduruldu Rusya’nın geçen kış Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra Avrupa’da yaşanan enerji krizi nedeniyle gaz ve elektrik fiyatları yükseldi.

READ  Hyundai Motor, 5 Milyar Dolarlık EV Pil Girişimi ile ABD Varlığını Artırıyor

Fabrikaların kapatılması için son tarih 15 Nisan’a kaydırıldı.

Sonuç planlara aykırı Diğer birçok ülkeABD, Çin, Fransa ve İngiltere gibi Nükleer gücü saymak Gezegeni ısıtan fosil yakıtların yerini almak için. fazla Japonya planlarından vazgeçti Nükleer enerji aşamalı olarak durdurulmalıdır.

Nükleer enerjinin savunucuları, bunun çok daha az sera gazı emisyonu ürettiğini ve Almanya’nın 2045 yılına kadar karbon nötr olma hedefine ulaşmasına yardımcı olacağını savunuyorlar.

Kâr amacı gütmeyen nükleer yanlısı Nuklearia derneğinin başkanı Rainer Kludt, “Almanya, nükleer enerjiyi aşamalı olarak sonlandırarak kendini kömür ve gaza adadı çünkü asla parlayacak kadar rüzgar veya güneş yok” dedi.

Alman hükümeti, kısa vadede, yenilenebilir enerjiye devam eden yatırımlara rağmen, ülkenin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için büyük ölçüde kirletici kömür ve gaza bel bağlaması gerektiğini kabul etti.

Ancak Ekonomi Bakanı Robert Habeck, son reaktör kapatıldıktan sonra bile enerji arzının güvenli kalacağı konusunda ısrar etti.

Bu arada, Forsa Enstitüsü tarafından bu hafta başlarında yapılan bir ankete göre, Almanların üçte ikisi nükleer reaktörlerin ömrünü uzatmak veya eski santralleri tekrar şebekeye bağlamak isterken, yalnızca %28’i şebekeden çıkmayı destekliyor.

Forsa analisti Peter Matuschek Reuters haber ajansına verdiği demeçte, “Kesinlikle büyük ölçüde tedarik durumunun güvenli olmadığı korkusundan beslendiğini düşünüyorum.”

kb,mm/sms (AFP, AP, dpa, Reuters)

Hazır buradayken: DW editörleri her salı Alman siyasetinde ve toplumunda neler olup bittiğini özetliyor. Berlin Briefing’in haftalık e-posta bültenine buradan kaydolabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir