İrlanda, İspanya ve Norveç başbakanları, Filistin devletini tanıma kararını bölgede “barışa” yönelik “önemli bir adım” olarak selamladılar.
Üçü de Ortadoğu’da iki devletli çözümün uygulanmasında Filistin devletinin rolünü vurguladı.
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, İspanyol parlamentosuna, İspanya’nın “Filistin devletini barış, uyum ve adalet açısından tanıdığını” söyledi.
İrlanda Başbakanı Simon Harris, Dublin’de gazetecilere verdiği demeçte, bunun “kalıcı barışa” yönelik “önemli bir adım” olduğunu söyledi.
Harris, “Tanınma, güçlü bir siyasi ve sembolik değere sahip bir eylemdir. Bu, Filistin’in kendi kaderini tayin etme, kendi kendini yönetme, toprak bütünlüğü ve güvenlik de dahil olmak üzere bir devletin tüm haklarına sahip olduğu ve bu hakları haklı çıkarabileceği yönündeki vizyonumuzun bir ifadesidir” dedi.
“Bu, esası dikkate alınarak verilen bir karar. Ancak Gazze’deki Filistinliler çok fazla acıya, sıkıntıya ve açlığa katlandığı için bu kararı aldığımız gerçeğini göz ardı edemeyiz. Çoğu kişinin hayal bile edemeyeceği bir insani felaket ortaya çıkıyor ve hepsi bu.” Gerçek zaman konusunda vicdanım yok.”
Kararın sonuçlarına yönelik “tepkiler” ve “yorumlar” olsa da Harris, hem Gazze’deki hem de İsrail’deki çocukların “barışı hak ettiği” gerçeğini “gözden kaçırmamanın” önemli olduğunu kabul etti.
Norveç Başbakanı Jonas Gerstor, Oslo’da gazetecilere verdiği demeçte, “Filistinliler ve İsrailliler kendi devletlerine sahip oldukları ve iki devletli çözüm olduğu sürece Ortadoğu’da barış olmayacak” dedi.
Storr, “Filistin devleti olmadan iki devletli çözüm olamaz, başka bir deyişle Ortadoğu’da barış bir Filistin devletini gerektirir.” dedi.