Lai Ching-te: Seçmenlerin Çin’in uyarısını görmezden gelmesinin ardından Tayvan’ın yeni cumhurbaşkanı, iktidar partisi adına tarihi üçüncü dönem için yemin etti.

Sam Ye/AFP/Getty Images/Dosya

Bu ayın başlarında fotoğrafta görülen Lai Tsing-tae, Pazartesi günü Tayvan cumhurbaşkanı olarak yemin etti.


Taipei
CNN

Lai Ching-de göreve başladı Tayvan Cumhurbaşkanı Pazartesi günü, demokrasiyle karşı karşıya kalan adanın iktidardaki Demokratik İlerici Partisi (DPP) için art arda üçüncü döneminin başlangıcını kutladı. Yıllardır artan tehditler Diktatörlükten Çin.

Eski bir doktor olan 64 yaşındaki Lai, yakın zamanda Tayvan’ın ABD’deki en büyük büyükelçisi olarak görev yapan yeni Başkan Yardımcısı Hsiao Bi-Kim ile birlikte yemin etti.

Tayvan’ın egemenliğini savunduğu için hem liderler hem de partileri Pekin tarafından açıkça nefret ediliyor. Çin’in iktidardaki Komünist Partisi, kendi kendini yöneten demokrasinin kendi topraklarının bir parçası olduğunu söylüyor ve adayı hiçbir zaman kontrol etmemiş olmasına rağmen gerekirse güç kullanarak ele geçirme sözü verdi.

Lai görevi DPP’den devraldı Öncü Tsai Ing-wenSekiz yıllık görev süresi boyunca adanın uluslararası itibarını ve tanınırlığını artırdı.

CNN’in ele geçirdiği bir nota göre, Pazartesi günü ilerleyen saatlerde yapacağı açılış konuşmasında Lai’nin, adanın ilk kadın lideri Sai’nin elde ettiği temel üzerine inşa edeceğini vurgulaması bekleniyor. Tayvan Boğazı’nda barış ve refahın sürdürülmesi mesajıyla Çin’e iyi niyet göstermesi bekleniyor.

bırak kazanmak Muhalefetteki Kuomintang (KMT) partisi ve Tayvan Halk Partisi’nin rakipleriyle karşı karşıya gelen Ocak seçimleri, geçim sorunları ve devasa tek partili devlet komşusu Çin’le nasıl başa çıkılacağına dair çetrefilli sorunun birleşimi yüzünden yapıldı. Başkan Xi Jinping döneminde daha güçlü ve saldırgan hale geldi.

Seçmenler Pekin’in TPP’nin yeniden seçilmesinin çatışma riskini artıracağı yönündeki uyarılarını önemsemiyor. DPP, Tayvan’ı, Çin’den gelen tehditlere karşı savunmasını güçlendirecek ve diğer demokrasilerle bağlarını derinleştirecek fiili egemen bir devlet olarak görüyor; bu, ister ekonomik cezalandırma ister Pekin tarafından askeri gözdağı anlamına gelsin.

READ  Neden bazı sporcuların ACL'lerini yırtma olasılığı daha düşük?

Lai’nin kendisi de bu görüşü destekledi ve seçim sonuçları açıklandıktan sonra zaferini “demokratik bir toplumun zaferi” olarak nitelendirdi.

Yumuşak dilli bir siyasi emektar olan Lai, DPP’nin radikal bir grubundan geliyor ve bir zamanlar Pekin için kırmızı çizgi olan Tayvan’ın bağımsızlığının açık sözlü bir destekçisiydi.

O zamandan beri görüşleri yumuşamış olsa da Çin, altı yıl önce kendisini “Tayvan’ın bağımsızlığı için pratik bir aktivist” olarak tanımladığı yorumları nedeniyle onu asla affetmedi.

Seçim öncesinde Çinli yetkililer, Lai’yi çatışmayı körüklemekle suçlarken, oylamayı defalarca “barış ve savaş” arasında bir seçim olarak çerçevelediler.

Lai şimdi statükoyu desteklediğini söyleyerek, “Tayvan’ın zaten bağımsız ve egemen bir ülke olduğunu” ve bu nedenle bağımsızlık ilan etmeye “hiçbir planı veya ihtiyacı olmadığını” açıkladı.

Kasıtlı olarak incelikli bir duruş sergileyen selefi, Tayvan’ın ilk kadın başkanı olan ve görev süresi sınırlamaları nedeniyle yeniden ayağa kalkamayan selefine bir göndermeyi yansıtıyor.

İktidara gelmesinden bu yana geçen on iki yılda Xi’nin uyguladığı sert taktikler sonucunda Tayvan halkı Çin’den kesin bir şekilde uzaklaştı. Artık %10’dan azı acil veya nihai birleşmeyi destekliyor ve %3’ten azı kendisini öncelikle Çinli olarak tanımlıyor.

Tayvanlıların çoğunluğu statükoyu korumak istiyor ve Pekin tarafından yönetilmek istemiyor.

Bu arada Pekin, Tayvan üzerindeki diplomatik, ekonomik ve askeri baskıyı artırdı. Tayvan Boğazı’ndaki gerginlikler, Çin’in adanın ilk bağımsız başkanlık seçimi öncesinde seçmenleri korkutmak için Tayvan kıyılarına füze fırlattığı 1996’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Lai’nin resmi göreve başlamasının, Tsai’nin göreve başlamasından bu yana kesilen Pekin ile Taipei arasındaki resmi iletişimi yeniden başlatması pek mümkün görünmüyor – Çin, onun müzakere teklifini defalarca reddetti ve onu tehlikeli bir ayrılıkçı olarak suçladı.

READ  Harris Arizona'daki kürtaj haklarına saldırdı: 'Trump yaptı'

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir