görüntü kaynağı, İyi resimler
Tel Aviv’de yaklaşık 200.000 kişinin sokaklara döküldüğüne inanılıyor.
Bazılarının söylediğine göre ülke tarihinin en büyük protestosuna yüzbinlerce İsrailli katıldı.
Hükümetin yargıda köklü bir revizyona gitme planlarına karşı protestolar 10 haftadır sürüyor.
Hayfa gibi şehirlerde rekor sayıda gösterici ortaya çıkarken, Tel Aviv’de yaklaşık 200.000 kişinin sokaklara döküldüğüne inanılıyor.
Eleştirmenler, reformların demokrasiyi baltalayacağını söylüyor.
Ancak Benjamin Netanyahu’nun hükümeti, planlanan değişikliklerin seçmenler için iyi olduğunu söylüyor.
Tahminen 500.000 demokrasi yanlısı protestocu, Cumartesi günü İsrail gazetesi Haaretz’in “ülke tarihindeki en büyük gösteri” olarak adlandırdığı gösteride ülke genelinde sokaklara çıktı.
Muhalefet lideri Yair Lapid, güneydeki Be’er Sheva kentinde bir kalabalığa ülkenin “tarihin en büyük kriziyle” karşı karşıya olduğunu söyledi.
“Terör dalgası bizi vuruyor, ekonomimiz çöküyor, para ülkeden kaçıyor. İran dün Suudi Arabistan ile yeni bir anlaşma imzaladı. Ancak bu hükümet İsrail demokrasisini ezmekten başka bir şey düşünmüyor” dedi.
Tel Aviv’deki bir protestocu olan Tamir Qaidzabri Reuters’e şunları söyledi: “Bu bir yargı reformu değil. Bu bir devrim. [is] İsrail’in tam bir diktatörlük olmasını ve İsrail’in çocuklarım için bir demokrasi olmasını istiyorum.”
Konu İsrail toplumunda derin bölünmelere neden oldu
Yargı reformlarına karşı protestolar onbinlerce insanı sokaklara döktü.
Reformlar, seçilmiş hükümete yargıçların seçimi üzerinde belirleyici bir etki sağlamayı ve Yüksek Mahkemenin yürütmeye karşı karar verme veya yasayı bozma yetkisini sınırlamayı amaçlıyor.
Sorun İsrail toplumunda derin bölünmelere neden oldu ve özellikle, İsrail ordusunun bel kemiği olan yedek kuvvetlerin, muhalefetlerini göstermenin bir yolu olarak hizmet etmeyi reddetmekle tehdit ettikleri görüldü.
Pazartesi günü benzeri görülmemiş bir hareketle, seçkin bir İsrail hava kuvvetleri filosundaki düzinelerce yedek savaş pilotu eğitim için rapor vermeyeceklerini söyledi. Daha sonra yön değiştirdiler ve komutanlarıyla katılmayı ve müzakere etmeyi kabul ettiler.
Perşembe günü protestocular yolları kapattı ve Netanyahu’nun ülkeyi terk etmesini engellemeye çalıştı. Sonra Roma’ya gitti.
Hükümet, protestoların siyasi muhalifler tarafından körüklendiğini söyleyerek kargaşa karşısında sağlam durdu.
Eleştirmenler, şimdiden parlamentodan geçmekte olan planlanan reformların yargıyı siyasallaştırabileceğini ve otoriter bir hükümete yol açabileceğini söylüyor.
Netanyahu, reformların mahkemelerin yetkilerini aşmasını önlemek için tasarlandığını ve son seçimlerde İsrail halkı tarafından oylandığını söyledi.
İZLE: Protestocular bu hafta Tel Aviv sokaklarını doldurdu